środa, 13 lipca 2016

Czechy - informacje podstawowe

CZECHY

Język urzędowy : czeski
Język używany : czeski
Stolica : Praga
Ustrój polityczny : republika parlamentarna
Typ państwa : demokracja
Powierzchnia 78 866 km²
Liczba ludności : 10mln
Ludność: Czesi 94,2%
Jednostka monetarna : korona czeska


Regionalnie Czechy są podzielone na małe jednostki: najpierw regiony, a te z kolei na krainy. Obszar północnych Czech dzieli się na mniejsze regiony turystyczne: kraina Machy, Góry Łużyckie, Izerskie, ziemia Szluknowska, ziemia Fryndlantska. Cały obszar jest rajem dla miłośników gór. Główne miasto to Liberec. Czechy Północno-Zachodnie to zróżnicowany region z bogatą ofertą kulturalną. Region jest znany z tras rowerowych. Czechy Południowe to obszar zalesionych nizin, pełnego torfowisk i stawów rybnych oraz liczne rezerwaty. Obszar Czech Wschodnich składa się z Gór Orlickich i pogórza Orlickiego, obejmuje między innymi skalne miasto i Hradec Kralove. Czeski Raj najpiękniejszy zakątek Czech, pełen ciekawych formacji skalnych, malowniczych dolin, obiektów architektury ludowej, zamków pałaców i kościołów. Pozostałe regiony to Karkonosze, Plzeńsko, Północne Morawy i Śląsk, Południowe Morawy, Środkowe Morawy, Sumava, Środkowe Czechy, Vysocina, Zachodnio-czeskie uzdrowiska.

Klimat:
W Czechach panuje klimat umiarkowany ciepły, ze średnią temperaturą w styczniu –1 do –3 °C, a w lipcu 18-19 °C.

Największe miasta Czech:

Waluta:
Walutą obowiązującą w Czechach jest korona czeska. Aktualny kurs oraz kalkulator walutowy można znaleźć tutaj.

Najpiękniejsze zabytki:

  • Pałac Hluboka na południu Czech


  • Zamek w Krumlovie nad Wełtawą

  • Kościół św. Mikołaja w Pradze
  • Wyszehradzki cmentarz w Pradze
  • Synagoga Hiszpańska w Pradze
  • Pałac Lobkowitzów w Pradze
  • Zamek na Hradczanach w Pradze
  • Katedra św. Wita, Wacława i Wojciecha
  • Stare Miasto w Pradze
  • Most Karola


Pamiątki:
  • kamienie szlachetne, takie jak: rubiny, granaty czy bursztyny,
  • czekolada studencka, okrągłe andruty  oraz wafelki Zlate oplatky,
  • alkohole – likier ziołowy Beherovka, śliwowica oraz słynny Absynt, piwa typu pilzner, różnego rodzaju dodatki browarnicze, a szczególnie unikalne kufle do piwa,
  • wyroby ceramiczne zdobione motywami ludowymi: drewniane zabawki, sztućce i naczynia,
  • zdobione szkła, tkane koronki, wyroby hafciarskie, zdobione jajka czy figurki wykonane z łupin otaczających kukurydzianą kolbę.


Kuchnia czeska:
  • knedliki,
  • pieczeń z polędwicy w śmietanie,
  • zupy na czele z bulionem z mięsa wołowego, wieprzowego, drobiu, cielęciny oraz ryb - kartoflanka (bramboracka), zupa czosnkowa (česnekačku), flaczki (dršťkovou), zupa gulaszowa (gulášovou polévku) oraz zupa fasolowa (fazolová polévka), zupa z soczewicy (čočková) - wszystkie doprawione śmietaną i z zasmażką,
  • sprzedawane na ulicy wafle karlowarskie (karlovarské oplatky), a także racuchy (lívance) i naleśniki (palačinky),
  • golonka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz