wtorek, 17 maja 2016

Wyżywienie w hotelach

Istotną kwestią jest wybór wyżywienia. Hotele oferują następujące możliwości:

·    HO (ang. hotel only) – nocleg bez wyżywienia;
·    BB (ang. bed and breakfast) – nocleg ze śniadaniem;
·    HB (ang. half board) – nocleg oraz dwa posiłki dziennie: śniadanie i obiadokolacja;
·    FB (ang. full board) – nocleg oraz trzy posiłki dziennie: śniadanie, obiad, kolacja;
·  AI (ang. all inclusive, czyli wszystko w cenie) – w cenę noclegu oprócz wyżywienia, napojów, wliczone są także inne usługi, które świadczy hotel. W tym przypadku należy zwrócić uwagę na szczegóły dotyczące tej opcji, ponieważ każdy hotel sam może ustalić dokładny zakres.

Niektórzy, wychodzą z założenia, że zaoszczędzą wybierając nocleg bez wyżywienia. Zdarza się jednak, że restauracje, czy inne lokale w okolicy, zwłaszcza w najpopularniejszych miejscowościach, znacznie przewyższają ceny wyżywienia, oferowanego w hotelach.


Rodzaje śniadań, najczęściej występujące w hotelach:

·   śniadanie kontynentalne (ang. continental breakfast) w wersji podstawowej zawiera kawę, herbatę lub soki owocowe, rogaliki, bułki, czy tosty, masło, dżemy; w wersji rozszerzonej może być to wędliny lub ser, a także jajecznica i parówki;
Śniadanie kontynentalne, 
źródło: http://www.hotelrice.com/

·        śniadanie wiedeńskie, w skład którego wchodzi najczęściej pieczywo pszenne, masło, dżem, jaja po wiedeńsku (jaja na miękko w szklance), kawa ze śmietanką lub herbata; z możliwością wzmocnienia dodatkiem wędlin, sera, miodu;
Śniadanie wiedeńskie,
 źródło: 
https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g34583-d8704247-Reviews-Tina_s_Cafe_Bakery_Vienna-Punta_Gorda_Florida.html

·    śniadanie angielskie (ang. english breakfast), zawierające składniki takie jak: jaja sadzone na szynce lub bekonie, fasola, pomidory, grzyby, kawa lub herbata i sok; czasami także płatki zbożowe, owsianka na mleku
Śniadanie angielskie,
źródło: http://www.bcmhotelmallorca.com/restaurants/

·        śniadanie amerykańskie (ang. american breakfast) składa się głównie z jajek, bekonu, kiełbasek, naleśników (pancakes), sosu klonowego;
Śniadanie amerykańskie, 
źródło: http://syruprestaurant.com/american-breakfast-quick-history-2/

·       coraz częściej w hotelach spotyka się bufety śniadaniowe, z szerokim asortymentem produktów; serwowane są zarówno dania zimne, jak i ciepłe; z wybranych składników goście samodzielnie komponują własne śniadanie.
Bufet śniadaniowy, 
źródło: http://www.kremslehnerhotels.at/de/hotel-johann-strauss-wien/fruhstuck-galerie/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz