wtorek, 24 maja 2016

Gastronomia w różnych krajach

         Kiedy zdecydujemy się na jedzenie na mieście, powinniśmy poświęcić trochę czasu na przejście się po okolicy. Nie należy siadać w pierwszym napotkanym barze, bo nie musi być on najtańszy. Dobrze jest spytać miejscowych o to, gdzie warto zjeść. Na pewno polecą miejsca, w których zjemy smaczną, regionalną kuchnię. Korzystną reklamą jest także tłum w restauracji/barze. Jeśli jedzenie nie jest smaczne, nie byłoby takiej ilości klientów. W niektórych państwach znajdują się bary tylko dla mężczyzn - są to "męskie oazy", gdzie mogą oni w spokoju wypić piwo i zjeść jakąś przekąskę.

            Zamiast decydować się na restaurację lub bar, można skusić się na jedzenie
w budkach lub na targowiskach. Pozwala to na poznanie lokalnej kuchni, a także wychodzi taniej, niż wcześniejsza opcja.
            Przed wyjazdem warto zapoznać się także z miejscowymi przysmakami - w innym wypadku można przeżyć na miejscu szok kulturowy, ponieważ w Chinach ludzie jedzą psy, w Peru przysmakiem są świnki morskie, a w niektórych regionach Afryki za rarytas uchodzą różnego rodzaju owady.

Źródło: http://dlabab.com/cielesnie/co-je-tylko-dla-odwaznych

Źródło: http://wielodzietni.org/discussion/17958/swinie-świnie/p4


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz